Przyrządzanie ryżu może sprawiać problem. Alternatywnie więc wiele osób decyduje się na zakup ryżu pakowanego w plastikowe torebki. Odradzamy taki krok – lepiej zaopatrzyć się w dobrej jakości ryżowar, gdyż w woreczkach foliowych zawarta jest szkodliwa substancja o nazwie Bisfenol A (BPA). Jaki model wybrać? Co wziąć pod uwagę kupując urządzenie? Poznaj wskazówki naszych ekspertów oraz rekomendowane modele.
Ryżowar – czy warto kupić?
Ryż to bardzo popularny dodatek do wielu dań, ceniony przede wszystkim w krajach Azjatyckich. Niestety dość łatwo o jego przypalenie, rozgotowanie lub niedogotowanie. Jak zatem przyrządzić ryż, aby wydobyć z niego wszystkie walory smakowe? Warto zdecydować się na ryżowar, czyli urządzenie dedykowane do optymalnego gotowania ryżu. Ma ono postać garnka z pokrywką z wbudowanym system grzewczym oraz panelem sterowania (zwykle są to przyciski lub pokrętła). Gotowanie ryżu z pomocą urządzenia jest ekonomiczne i bardzo wygodne, ponieważ nie musimy się obawiać rozgotowania, przypalenia czy też niedogotowania. Wystarczy ustawić parametry gotowania i wrócić, gdy ryż będzie gotowy. Przed zakupem warto sprawdzić parametry techniczne dostępnych modeli i porównać ze sobą urządzenia. Poniżej podpowiadamy, jak wybrać najlepszy ryżowar.
Jaki ryżowar wybrać – wskazówki
Ryżowar pozwala na wybór optymalnych parametrów gotowania ryżu i jest bardzo intuicyjny w obsłudze. Niemniej poszczególne modele różnią się marką, ceną i parametrami. Jak znaleźć model, który ugotuje idealnie ryż? A może znajdziemy w ofercie także model, który przyda się do przyrządzania innych potraw? Poznaj nasze wskazówki i dowiedz się, jaki ryżowar wybrać.
- Moc – parametr wpływa na to, jak szybko nagrzewa się sprzęt i jaką temperaturę maksymalną jest w stanie osiągnąć. Do przygotowywania dużych porcji, lepiej wybrać model o mocy ok. 1000 W, ale do osobistego użytku w niewielkich gospodarstwach domowych wystarczy model od 300 do 900 W.
- Pojemność – informuje nas o tym, ile ryżu i wody zmieści się w ryżowarze. W ofercie dostępne są niewielkie, kompaktowe sprzęty, w których możliwe jest przyrządzenie porcji dla jednej osoby czy pary, jak i takie, które będą właściwie do licznych gospodarstw domowych czy lokali gastronomicznych. Pojemność dostępnych sprzętów zwykle wynosi od 0,6 do 5 l.
- Funkcje – poza gotowaniem, niemal każdy ryżowar może podtrzymywać temperaturę. Tym samym gotowy ryż pozostaje ciepły przez dłuższy czas i jest gotowy do serwowania wtedy, kiedy tego potrzebujesz. Warte uwagi są także funkcje automatycznego wyłączania, gotowania na parze i smażenia.
- Obudowa – przede wszystkim powinna być ona termoizolowana. Co więcej, dobrej jakości sprzęty do gotowania ryżu zwykle są wyposażone w obudowę ze stali nierdzewnej, która charakteryzuje się świetną trwałością i sprawia, że sprzęt posłuży nam przez wiele lat.
- Wyposażenie – wśród dodatkowych udogodnień ryżowarów znajdziemy kontrolki świetlne, nóżki antypoślizgowe oraz systemy ochronne (np. przed przegrzaniem). Niemniej niektóre modele są dodatkowo wyposażone np. w miarki, łyżki czy uchwyty do przenoszenia.
Ryżowary – rekomendowane modele
Przedstawiamy pierwsze urządzenie, które ułatwi przygotowanie ryżu o optymalnej konsystencji, z zachowaniem jego składników odżywczych. Model ten wyposażony został w nieprzywierającą powłokę wewnętrzną, ma moc 450 W i pojemność 3 litrów. Dodatkowym atutem urządzenia jest funkcja podtrzymywania ciepła, a na uwagę zasługuje jeszcze automatyczne wyłączanie. Ryżowar posiada uchwyt do przenoszenia, a do zestawu dołączone są również wkładka do gotowania na parze i łyżka. Poza tym, że sprzęt sprzyja gotowaniu ryżu, to z jego pomocą możesz też gotować zupy, sosy, gulasze, kremy itp.
Ryżowar o mocy 830 W i pojemności 1,8 litra. Technologia równomiernego rozprowadzania ciepła zapewnia doskonałe wyniki, a wbudowany zawór do odprowadzania pary zapobiega przeciekaniu garnka podczas gotowania. Model sprawdzi się do przyrządzania wszelkich rodzajów ryżu – włącznie z ryżem do sushi. Atutem urządzenia są rączki po obu stronach, zapewniające wygodne przenoszenie oraz potrójny system zabezpieczenia (ochrona przed przegrzaniem, ochrona przed wygotowaniem wody i automatyczne wyłączanie po dogotowaniu). Do zestawu z ryżowarem dołączone są specjalna łyżka do ryżu, miarka do ryżu oraz wody, a także kosz parowy. Wyjmowane naczynie z powłoką nieprzywierającą sprawia, że czyszczenie tego modelu nie jest trudne i czasochłonne.
Ryżowar posiada obudowę z wysokiej jakości stali nierdzewnej oraz misę z nieprzywierającą powłoką, którą można swobodnie wyjąć i umyć. Jeśli Twoim celem jest przyrządzanie idealnego ryżu, bez sklejania i wysuszania, to urządzenie to spełni Twoje oczekiwania. Co więcej, model posiada dodatkowy ruszt do gotowania na parze warzyw, mięsa, ryb i ziemniaków, posiada funkcję podtrzymywania ciepła po zakończeniu cyklu gotowania, wygodny i wyraźny wyświetlacz LCD. Dodatkowymi atutami są pojemnik zbierający parę wodną, pokrywa otwierana przyciskiem i dołączone do zestawu łyżka do ryżu oraz miarka. Model ma pojemność 3 litry i moc 650 W.
Następne urządzenie, które warto wziąć pod uwagę, to ryżowar marki Hendi o mocy 700 W i pojemności 1,8 litra. Świetnie sprawdzi się do przyrządzania porcji ryżu dla 6-8 osób. Jego dodatkową funkcją jest opcja podtrzymywania temperatury, a w zestawie znajduje się miarka, łyżka do ryżu i nieprzywierająca podkładka zabezpieczająca przed przypaleniem. Sprzęt ten wyróżnia wysoka jakość wykonania i świetna funkcjonalność. Nigdy więcej nie przypalisz i nie rozgotujesz ryżu.
Ryżowar o dużej mocy (700 W) i pojemności 1,8 litra. Nie posiada programów automatycznych, ale ma funkcję gotowania na parze i opcję podtrzymywania ciepła. Co istotne, mamy tutaj powłokę nieprzywierającą, która sprzyja łatwemu i wygodnemu czyszczeniu urządzenia. Dzięki stopom antypoślizgowym sprzęt będzie stabilnie stał na stole, a mieszanie ryżu nie sprawi większych trudności. W zestawie znajdują się: łyżka, miska, naczynie do gotowania na parze, plastikowy pojemnik z podziałką i pokrywka.
Ogromne urządzenie o pojemności 5,4 litra. Doskonałe do lokali gastronomicznych, umożliwiające profesjonalne gotowanie ryżu nawet dla 30 porcji. Nie tylko gotuje ryż, ale też ma funkcję utrzymywania go w cieple. W zestawie znajdziemy miarkę, łyżkę do ryżu i nieprzywierającą podkładkę zabezpieczającą przed przypaleniem. Dodatkową zaletą tego modelu jest lampka wskazująca funkcję gotowania lub podtrzymywania w cieple.
Tani, kompaktowy ryżowar o niewielkiej pojemności (0,6 litra). Idealnie sprawdzi się dla singla lub pary. Ma moc 300 W, co w pełni wystarcza do przyrządzania ryżu w niewielkiej ilości. Działa na zasadzie gotowania w parze, sprawdzi się do każdego rodzaju sushi, a dodatkowo utrzymuje ryż w cieple nawet do 6 godzin. Sprzęt ten wyposażono w potrójny system zabezpieczeń (ochronę przed przegrzaniem, przed wygotowaniem wody oraz opcję automatycznego wyłączania po dogotowaniu). Naczynie posiada nieprzywierającą powłokę i można je wygodnie wyjąć w celu umycia.
Nowoczesny ryżowar, który świetnie wkomponuje się do Twojej kuchni i pomoże przyrządzić idealny ryż! Ma moc 300 W, pojemność 1,3 litra i sprawdzi się także do gotowania bulguru, quinoi, orkiszu czy proso. Okrągła powierzchnia grzania sprzyja równomiernemu rozprowadzeniu ciepła, a wyjmowana, nieprzywierająca misa do gotowania jest łatwa w utrzymaniu czystości. Na uwagę zasługuje dodatkowa funkcja – mamy tutaj specjalną tackę na przyprawy i zioła, która sprawi, że przygotowywane dania nabiorą wyjątkowego aromatu. W zestawie praktyczna miarka do ryżu oraz łyżka.
Zaprezentowane przez nas ryżowary to jedynie namiastka pełnej oferty asortymentu. Sprawdź dostępne produkty, porównaj ze sobą i biorąc pod uwagę nasze wskazówki, jaki ryżowar wybrać, zamów najlepszy model. Powodzenia!