Piekarniki do zabudowy
Piekarniki do zabudowy to urządzenia instalowane w specjalnie do tego przeznaczonym miejscu, tworząc dzięki temu spójny oraz opływowy wygląd całej kuchni, przy okazji zapewniając trochę więcej wolnej przestrzeni.
Przeprojektowując kuchnię powinniśmy wiedzieć, że piekarniki do zabudowy można zainstalować nie tylko pod blatem, ale także na równi z innymi meblami kuchennymi lub nawet na poziomie swojego wzroku.
Przy wyborze piekarnika do zabudowy warto mieć także na uwadze przeróżne funkcje ułatwiające korzystanie z tego urządzenia, takie jak programowalne zegary LED lub szyny (prowadnice) teleskopowe wspomagające przy jego rozładunku. Pamiętaj także o tym, że często do instalacji piekarników do zabudowy wymagana jest pomoc wykwalifikowanego specjalisty.
Jeżeli chcesz wybrać dla siebie idealny piekarnik do zabudowy, to podejmij tę decyzję kierując się poniższymi krokami:
Krok 1: wybierz wysokość piekarnika
Piekarniki do zabudowy charakteryzują się różnymi rozmiarami. Mogą być również instalowane w różnych pozycjach.
Wysokość do 50 cm
Idealny dla każdego, kto preferuje nieskomplikowany sposób pieczenia i gotowania. Cały proces pieczenia lub grillowania odbywa się w tym samym piecu, dzięki czemu oszczędzane jest miejsce zazwyczaj wykorzystywane na dodatkowy grill.
Sprawdź piekarniki do 50 cm »Wysokość powyżej 50 cm
Piekarniki zdecydowanie większe, czasami umożliwiające pieczenie w różnych temperaturach na 2 poziomach, co umożliwia większą dowolność w przygotowywaniu dań. Przydatne są na przykład do jednoczesnego pieczenia warzyw oraz grillowania ryby.
Sprawdź piekarniki powyżej 50 cm »Krok 2: wybierz rodzaj piekarnika
Piekarniki konwencjonalne
Pozwalają piec w różnej temperaturze w zależności od miejsca, w którym umieścimy przygotowywane danie. Źródło ciepła umieszczone jest w górnej części piekarnika. Taki piekarnik nie jest wyposażony w wentylator. Gorące powietrze unosi się do góry pieca, dzięki czemu nadaje się on doskonale do tradycyjnego gotowania i pieczenia.
Piekarniki z teromoobiegiem
Piekarniki z termoobiegiem wyposażone są w elementy grzewcze zarówno w górnej jak i dolnej części wnętrza piekarnika. Obracający się wentylator delikatnie rozprowadza ciepło, aby prawie całkowicie wyrównać temperaturę w każdym miejscu piekarnika.
Piekarniki wielofunkcyjne
Piekarniki wielofunkcyjne łączą różne ustawienia z dodatkowymi możliwościami sposobu grzania piekarnika, które to dają większą dowolność w stosunku do klasycznych piekarników lub tych z termoobiegiem. To czyni z nich najbardziej elastyczne piekarniki na rynku, ponieważ oferują wiele różnych metod pieczenia, co umożliwia nam przygotowanie niemalże każdego dania.
Krok 3: czyszczenia piekarnika
Utrzymanie piekarnika w czystości jest bardzo istotne i niestety zarazem czasochłonne. Na szczęście producenci zapewniają rozmaite sposoby na oszczędzenie czasu wymaganego na czynności związane z utrzymaniem go w dobrym stanie. Najczęściej występującymi systemami oczyszczania piekarnika są emalie łatwoczyszczące, wkłady katalityczne lub czyszczenie pyrolityczne. Wystarczy, że zdecydujesz jak dużo pracy zamierzasz włożyć w czyszczenie swojego piekarnika.
Emalia łatwoczyszcząca
Piekarniki z emalią latwoczyszczącą wyposażone zostały w gładką powłokę. Dzięki temu nie są trudne do wytarcia, jednak nadal wymagają nakładu znacznej ilości własnej pracy.
Wkład katalityczny
Piekarniki z wkładem katalitycznym są specjalnie wyposażone w powłokę, która absorbuje tłuszcz oraz resztki żywności. Następnie resztki te są utleniane, gdy temperatura w piekarniku osiąga 200 oC, dzięki czemu piekarnik jest o wiele łatwiej wyczyścić.
System czyszczenia pyrolitycznego
Piece z tym systemem spalają wszystkie pozostałości i zanieczyszczenia pozostałe w piecu wykorzystując do tego temperaturę o wysokości 500 oC. Pozostałości te zamieniają się pod wpływem temperatury w popiół, łatwy do usunięcia przy pomocy szmatki.