Każdy ma swoje przyzwyczajenia i do nich dostosowuje klucz rozmieszczenia produktów w lodówce. Niemniej warto pamiętać, że niektóre produkty wymagają specjalnego przechowywania, dlatego prezentujemy poradnik - jak układać rzeczy w lodówce, który pomoże Ci uporządkować chłodziarkę. Wskażemy też funkcje, które być może ma Twój sprzęt, a z których nie korzystasz. Warto je znać – znacząco sprzyjają utrzymaniu świeżości produktów. Przyjemnej lektury!
Dlaczego miejsce położenia żywności w lodówce jest ważne?
Przyjęło się, że w różnych miejscach lodówki panuje różna temperatura. Niemniej, dziś już ten problem w większości urządzeń nie występuje. Modele, takie jak np. LG GBB92MCAXP czy Samsung RB31FDRNDSA, wyposażone są w system Multi Air Flow, równomiernie rozprowadzający chłodne powietrze po całej chłodziarce. Niemniej nie wszystkie modele go posiadają, dlatego wówczas warto kierować się tym, że nabiał, mięso, wędliny powinny być ułożone na półkach lepiej chłodzonych, z kolei sosy, pasty czy dżemy, można na tych z nieco niższą temperaturą.
Skąd więc pomysł, by w ogóle zastanawiać się posiadając dobrej jakości urządzenie, jak układać rzeczy w lodówce? Otóż z tego względu, że niektóre produkty, by dłużej zachowały swoją jakość, powinny być ulokowane np. w specjalnych komorach, dedykowanych np. przechowywaniu surowego mięsa i ryb czy owoców i warzyw. Ponadto przemyślane układanie rzeczy w lodówce sprzyja wygodzie użytkowników! Zyskujesz łatwiejszy dostęp do produktów, z których często korzystasz i zmniejszysz ryzyko, że coś rozlejesz czy stłuczesz.
Jakie funkcje przydają się podczas układania rzeczy w lodówce?
- Komora świeżości – szuflada do przechowywania surowych mięs, drobiu i ryb. Najczęściej umożliwia ustawienie niższej temperatury, co wydłuży świeżość produktów. Posiada ją np. lodówka Bosch KGN49LB30.
- Komora odpowiedniej wilgotności – jest to specjalna szuflada dedykowana przechowywaniu owoców i warzyw. Panuje w niej odpowiednia wilgoć i temperatura, które sprzyjają utrzymaniu produktów w optymalnej formie przez dłuższy czas. Taką opcję, pod nazwą „Fresh Balancer”, posiada np. urządzenie LG GBB72MCDFN.
- Barek w lodówce – tak, to możliwe! Niektóre sprzęty posiadają specjalny barek, dzięki któremu zimne napoje i przekąski są łatwiej dostępne. Dostępna jest taka opcja np. w lodówce Samsung RS50N3913BC, więc jeśli i Ty masz ją u siebie – korzystaj z niej. Dzięki temu zmniejszysz ilość ciepłego powietrza, jakie przedostaje się do lodówki, gdy ją otwierasz.
- Pojemniki na jajka – dzięki nim jajka będą łatwiej dostępne, a ryzyko, że się zbiją mniejsze.
- Dodatkowe półki i przegrody – dzięki nim możesz stworzyć swój własny, przyjazny system przechowywania. Wiele urządzeń posiada dodatkowe koszyki czy półeczki na drzwiach, co pozwala wykorzystać dodatkową przestrzeń na układanie rzeczy w lodówce. Np. model lodówki Hitachi R-BG410PRU6X (GBK) posiada aż 5 półek w drzwiach.
5 wskazówek, jak układać rzeczy w lodówce
Już wiesz, jakie funkcje posiadanego sprzętu warto wykorzystać. Teraz pora, aby dobrze rozplanować miejsce w lodówce. Podpowiadamy więc, jak układać żywność w lodówce, by wygodnie było sięgać po produkty, ale też aby wydłużyć ich przydatność.
- Jeśli Twoja lodówka posiada system utrzymania jednakowej temperatury w całym urządzeniu, kieruj się przede wszystkim wygodą. W takiej sytuacji nie musisz myśleć nad tym, że na najwyższej półce jest najcieplej, a na najniższej najzimniej. Po prostu postaraj się ulokować produkty w taki sposób, aby było Ci komfortowo po nie sięgać. Polecamy na przykład na tylne ścianki ułożyć zamknięte słoiki i opakowania, a te otwarte trzymać z przodu, aby szybko je wykorzystać, zanim się przeterminują.
- Skorzystaj z dedykowanych przestrzeni do przechowywania. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo miejsca. Umieść jajka w pojemnikach, napoje czy wino na specjalnych stelażach pod półkami, a na półkach drzwi sosy, słoiki czy lekarstwa, po które często sięgasz i lubisz mieć je pod ręką.
- Niektóre grupy produktów powinny mieć swoje stałe miejsce w lodówce. Tak więc polecamy przechowywać surowe mięso i ryby w odrębnej części (najlepiej komorze świeżości), by nie miało kontaktu z innymi produktami.
- Kolejną kwestią w tym, jak układać rzeczy w lodówce, jest znalezienie przestrzeni dla owoców i warzyw. Najpierw upewnij się, czy dane produkty powinny w ogóle się w niej znajdować. Przykładowo – cytrusy nie tolerują niskich temperatur i tracą swój smak, ogórki, pomidory, cebula, ciemniaki także nie powinny być w niej przechowywane. Z kolei już owoce jagodowe, natki, por czy kapusty warto w niej umieścić. Najlepiej skorzystać z komory ze specjalną wilgotnością, co pozwoli wydłużyć termin przydatności poszczególnych produktów.
- Wykorzystaj dodatkowe funkcje – jeśli poszczególne komory posiadają np. możliwość regulacji temperatury, a Tobie zależy, aby napoje albo ciasto szybko zostały schłodzone, włóż je tam i ustaw odpowiednią temperaturę.
Podsumowując, układanie rzeczy w lodówce nie jest prostym zadaniem. Aby jednak je sobie ułatwić, warto poznać funkcje, jakie posiada Twój sprzęt. Mamy nadzieję, że nasz poradnik, jak prawidłowo układać żywność w lodówce okazał się przydatny. A teraz – do dzieła. Uporządkuj swoją lodówkę wedle wskazówek. Powodzenia!